luni, 27 decembrie 2010

22 Decembrie , Revolutia din Ploiesti

Pentru a scoate din context comentariile prostesti intre oameni de genul " eu sunt timisorean ,sau bucurestean , sau clujean , sibian , ploiestean ..etc " vom face un scurt istoric al anului 1989 de la inceputul lui Noembrie pana in data de 22.
Pe data de 9  Noembrie 1989 , Comunismul sufera prima lovitura in Germania , unde zidul care despartea Berlinul in doua parti este daramat si URSS incepe retragerea trupelor pentru prima oara dupa Cel de-al Doi-lea Razboi Mondial.
In data de 11 Noembrie ,  un grup de studenti din Cluj, vin in Bucuresti si masnifesteaza in fata Casei Presei , pentru reforme , trei dintre acestia fiind omorati in timpul mitingului. Aceasta avea sa fie prima greseala a regimului Comunist.


In 20 Noembrie 1989, Todor Jivcov, presedintele Bulgariei , este inlaturat  si Europa de Est incepe sa rupa incet, incet legaturile cu mama Rusie.
Ziua de 14 Decembrie poate fi considerata inceputul Revolutiei din Romania , cand in Iasi un grup de protestatari planuiesc sa iasa in strada , insa manifestul lor este  inabusit foarte repede prin crime odioase. Aceasta a fost a doua greseala.
 In 15 Decembrie , in Timisoara , liderul catolic Laszlo Tokes  este acuzat de manifestari la adresa regimului , acesta se baricadeaza in biserica iar un grup mare de oameni blocheaza intrarea . In data de 16 Decembrie , Comunistii aveau sa faca a treia si ultima greseala ordonand un masacru , incident ce a lasat Europa uimita dupa Holocaust , au fost omorati zeci de oameni neanarmati.
Lasand la o parte patriotismele , dupa acest masacru, psihologic vorbind ,  nu mai putea fi evitata revolutia. Fiecare din cei morti avea o familie , avea cunostinte  , care au iesit in strada iar un genocid asupra unui oras intrg era foarte putin probabil.  Oricum, Europa deja incepuse lupta anti-rusificare cu cateva zile inainte. Ceausescu nu mai avea sprijin din partea tarilor aliate , iar la Moscova , Gorbaciov era adeptul libertatii.
Pentru a intelege mai bine revolutia facuta la Ploiesti , l-am intrebat pe tatal meu , unul din participantii protestulului in ziua aceea. Citez:
"in Ploiesti , pe data de 22 Decembrie 1989  s-au strans la ora 12 PM aproximativ 300 de persoane , majoritatea fiind muncitori de la Uzina 1 Mai din Ploiesti. In apropierea serii , Armata a adus soldati inarmati si au inceput sa ii mobolizeze in puncte strategice, cum ar fi in fata Primariei , in gari etc. O buna parte din multime s-a speriat si a plecat acasa , unii au inceput sa se ascunda in alte parti decat cele propuse pentru miting , iar cea mai mare majoritate a ploiestenilor priveau dupa perdea multimea de maxim 100 de persoane ramasa. La 12 noaptea , liderul de pe atunci al protestatarilor, in persoana lui Romeo Hanganu, a convins o parte din cei 100 sa se intoarca spre casa. Aproximativ  40 de persoane au plecat spre Gara de Sud pentru a lua trenul spre Bucuresti . Intr-adevar au murit ploiesteni la revolutie , insa nu in Ploiesti.". Mai este adevarat ca multi din ploiesteni erau deja in Bucuresti pe data de 22 Decembrie , aproximativ 1000 de persoane din acest oras au prins revolutia in Capitala .
Unul din cadrele militare aflate atunci in functie la o unitate din Ploiesti , povesteste ca soldatii adusi erau din Targoviste si Buzau , si doar cei din primarie aveau munitie de razboi , ceilalti aveau gloante oarbe insa erau dotati cu baionete.
Pentru unii revolutia a fost un cosmar , un film dur , cu multi morti , pentru altii un motiv de a iesi la aer , insa in toata tara sa iesit in strada , daca nu se intampla in Timisoara , se inatampla in alta parte, dar sigur se intampla.






Surse foto : www.amfostacolo.ro , www.dbanat.ro , www.memorialulrevolutiei.ro , www.semnal.eu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu