Otto von Guericke s-a nascut pe 20 mai 1602 in Magdeburg, Germania si este inventatorul pompei de vacum si a teoriei vidului pe care avea sa o demonstreze in 1663 sub ochii uluiti ai unui oras intreg.
Ne lovim zi de zi de acest fenomen cand aspiram,sau cand aprindem lumina, ar fi momentul sa stim si cate ceva despre el.
Vacumul este absenta materiei intr-un anumit spatiu. S-au vehiculat multe teori in timp , cu privire la fenomenul de vid . Desigur nu exista vidul perfect , chiar si dupa ce sa scos materia dintr-o sfera cu ajutorul unei pompe de vacum , tot exista macar cativa atomi ramasi in interior care sa formeze legaturi intre ei , insa forta cu care acestia apasa din interior pe peretii corpului este foarte mica in comparatie cu forta care apasa din exterior.In 1651 Otto von Guericke inventeaza pompa de vacum , cu doua cai de evacuare (tip aspirator) una de absortie si una de evacuare a aerului. Otto pune si bazele unor noi teori ale spatiului cosmic,"pamantul este format din mai multe invelisuri si le trebuie vid pentru a se roti, tot asa si pamantului ii trebuie vid in jurul lui pentru a se roti.
Mai tarziu lunad forma stiintifica de hiperspatiu, insa ideea avea sa fie contrazisa in sec. XX cand s-au pus bazele notiunii "dark matter" (materie neagra), adica particule foarte mici ce umplu spatiul intergalactic invizibile din cauza lipsei de lumina.
In 1663 Otto von Guericke avea sa uimeasca lumea dar si p regele Friedrich Wilhelm I de Brandenburg cu experimentul sau . A facut o sfera din cupru cu diametrul de 51 de cm, a impartit-o in doua jumatati , intre ele a pus o garnitura circulara de cauciuc si printr-un robinet a scos aerul din interiorul bilei cum ajutorul pompei de vacum. A legat de un capat si de altul al bilei 16 cai si i-a pus sa traga pt a desface bila , normal ca acestia nu au reusit demonstrand puterea nimicului. Odata cu acest experiment , otto a demonstrat ca nu substanta absoarbe vidul ci ca tot ce inconjoara vidul impinge pe suprafata care protejeaza vidul.
Acest fenomen a stat la baza inventarii becului elecric cu rezistenta de wolfram in vid.
Vidul este folosit si in constructiile pe mare , de exemplu platformele petroliere , ale caror piloni de sustinere sunt infipti in mare si vidati, iar mutarea lor poate fi simpla , prin devacumizare.
Surse poze: www.deutsches-museum.de , http://bantinthitruong.com
bha da cat a trait asta ca s-a nascut in 1663 si in 1951 a inventat pompa cu vacum?:))
RăspundețiȘtergerepentru anonim ....scuze ...am gresit in loc 9 este 6 si s-a nascut in 1602
RăspundețiȘtergereputea sa fie verificat inca o data inainte de postare, insa de mare ajutor ms
RăspundețiȘtergereNumai comenta, taci si veziti de mufa ta
RăspundețiȘtergereSe scrie s-a scos!!!
RăspundețiȘtergere