joi, 19 august 2010

Plasticul, inventia care delimiteaza era moderna de cea clasica.

In 1839 Charles Goodyaer descopera cauciucul, folosind laptele de latex al unui copac denumit mai tarziu arborele de cauciuc. Tot in acel an ,dar 3 luni mai tarziu , Eduard Simon descopera polistirenul prin distilarea unui ulei si obtinerea de monomeri, pe care l-a denumit styrol. In 1863, John Wesley Hyatt inventeaza celuloidul, folosit ca inlocuitor al fildesului, in fabricarea bilelor de biliard. El a folosit mai intai o substanta naturala "colodiu" , dar materialul obtinut nu era suficient de puternic pentru o bila de biliard.
Celuloidul putea fi adus la o grosime foarte mica prin presare , astfel s-au obtinuit benzile de film ale aparatelor fotografice sau camerelor de filmat. Pana in anii 1900 pe piata apar diferite obiecte confectionate din celuloid, dar descoperirea bachelitei(rasini de formaldehida) a adus un avans in tehnologia fabricarii materialelor plastice.
Plasticele sunt polimeri, moleculele mari rezultati din molecule mai mici (monomeri), care sunt chimic legate împreună. Un polimer este un lant in care fiecare legatura este un monomer. Materialele plastice sunt fabricate din carbon derivat din petrol , sau alti derivati naturali biodegradabili.  Principalele procese in fabricarea materialelor plastice sunt  condensarea ,poliaditia si reticularea.
Exista două tipuri de materiale plastice: materiale termoplastice si termorigide polimeri. Termoplastice se pot inmuia si topi in cazul in care au suficienta caldura, exemple sunt  polietilena, polistiren, clorura de vinil şi de politetrafluoretilena, iar termorigidele se pot topi  o singura data, după ce s-au solidificat, raman solide.Materiile prime pentru a face cei mai multi compusi plastici provin din produse petroliere şi gaze naturale.

Materiale plastice pot fi clasificate în functie de structura chimica, si anume uniti moleculare care alcatuiesc coloana vertebrala a polimerilor si lanturilor laterale. Unele grupuri importante în aceste clasificari sunt acrilicele, poliesteri, siliconi, poliuretani, halogenaţi si materiale plastice. Alte clasificari se bazează pe calitati care sunt relevante pentru fabricatie sau de design de produs. Exemple de astfel de clase sunt termoplastic şi termorigid, elastomeri, structurale, biodegradabile, şi conducatoare de electricitate.Plasticul se poate combina usor cu diferiti substituienti ai petrolului pentru a-i creste duritatea , temperatura de topire, sau rezistenta mecanica , plasticitatea etc. , reusind sa formam o gama vasta de materiale plastice.

 Cu timpul aceste materiale au inlocuit fierul , piatra,lemnul , pieile de animale si multe alte obiecte care necesita un cost de prelucrare crescut si pierderi foarte mari. Intr-adevar acest compus a reprezentat intrarea in era moderna, reusind sa conservam multe din resursele naturale care pot fi inlocuite de plastice. Plasticele au adus si noi idei mai profunde in aceasta era cum ar fi salvarea materiei bilogice (pei de animale inlocuite cu vinil , fildesul inlocuit cu plastic dur , etc.) dar si o protectie mai mare asupra consumatorilor datorita proprietatilor acestor materiale de greutate scazuta in constructii.
In ziua de azi materialele plastice au devenit banale, le vedem in fiecare zi, in toate domeniile de activitate. Acestea sunt folosite fie ca substituienti cu un cost mic ai diferitelor materiale naturale, fie inovativ neavand inlocuitor.
Poate cel mai raspandit material de pe glob , plasticul ne influienteaza viata intr-o gama larga de obiecte si culori.
Surse foto:  www.howstuffworks.com , www.re-nest.com , http://billiarda.blog.ro , www.csrplus.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu