luni, 23 august 2010

Adolf (Adi) Dassler sau Adidas

Adi Dessler s-a nascut pe data de 3 noembrie 1900 in orasul Herzogenaurach, Germania, intr-o familie de cizmari . Inca de mici Adi si fratele sau Rudolf lucrau alaturi de tatal lor, Christoph,  intr-o fabrica de pantofi pe postul de carpaci. Cei doi frati au fost intodeauna pasionati de sport si in 1920, Adi vine cu o idee unica -de a fabrica pantofi sport din materialele aruncate de firma la care lucrau. La mijlocul anului 1920, fratii Zehlein, cu care erau si colegi de munca, vin cu ideea de crampon pentru aderenta pe teren si astfel Dessler incepe o mica afacere cu pantofi sport. In 1924 fabrica avea sa se numeasca Gebrüder Dassler Schuhfabrik (Fabrica de pantofi Dassler Brothers), odata cu intrarea lui Rudolf alaturi de Adi in afacere.

Norocul avea sa fie de partea lor si in 1928 la Jocurile   Olimpice , fratii Dessler echipeaza mai multi sportivi care urmau sa stabileasca noi recorduri pe pista de atletism, astfel afacerea avea sa devina una internationala. In 1930, Dessler a facut 30 de perechi de pantofi sport, pentru unsprezece sportivi, cu aproape 100 de angajati. Tot in acel an cei doi frati se alatura partidului nazist. In anul, 1936, la Jocurile Olimpice de vara de la Berlin , Jesse Owens incalta pantofii fratilor Dessler si castiga patru medalii de aur. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Rudolf este capturat de armata Statelor Unite. Tradat de fratele sau Adi si acuzat ca fiind ofiter SS al armatei Germane, acesta este eliberat 2 ani mai tarziu. In 1948 cei doi frati se despart si Rudolf pleaca in cealata parte a orasului Herzogenaurach, peste raul Aurach, pentru a fonda Puma.

Tot in acel an, Adi redenumeste firma "Adidas", o combinatie intre numele de familie si numele propriu. Incepand cu anul  urmator,  va folosi ca logo celebrele dungi inconfundabile pana in ziua de azi. 1954 avea sa ii promoveze noul produs,ghetele cramponate cu surub in capse, odata cu castigarea cupei mondiale de catre nationala Germaniei in meciul cu  Ungaria. Din acel an Adidas a vrut sa diversifice putin produsele sale. Adi Dassler a fost primul care a folosit antreprenor pentru a-si face cunoscute inovaţiile sale.  El a început prin sportivii bine-cunoscuti in publicitatea  produselor sale. Multi sportivi renumiti precum Jesse Owens, Muhammad Ali, Max Schmeling, Sepp Herberger şi Franz Beckenbauer s-au numarat printre prietenii familiei Dassler.  In contact permanent cu atletii activi, într-o varietate de discipline, el a dezvoltat pantofi optimi pentru aproape orice sport. Împreună cu fiul său, Horst, Adi Dassler a creat o companie internationala care a fost, si înca mai este, prezenta la toate evenimentele sportive din lume. De la mijlocul anilor 1960, Adidas incepe sa promoveze  imbracaminte si echipamente sport. Din 1963 pana in 1970, firma Adidas a reusit sa devina cea mai cunoscuta companie de pe piata sportiva fiind nelipsita la orice eveniment sportiv. De atunci si pana in ziua de azi, Adidas, confectioneaza mingiile de fotbal pentru campionatele mondiale. In anul 1978, Adi Dessler se stinge din viata la varsta de 78 de ani , dar munca si originalitatea sa sunt preluate de nevasta acestuia Kathe si fiul sau Horst Dessler.
Hrost a perfectionat oportunitatile de promovare, sub conducerea sa , Adidas devine lider mondial in sectorul inovatii in marketing-ul sportiv.Fiul fondatorului Adidas moare subit la varsta de 51 de ani  in 1987. Firma  a fost declarata societate pe actiuni in 1989, iar in 1993, Robert Louis-Dreyfus  va prelua managementul companiei. Francezul a iniţiat revenirea Stripes Three. In 1995, adidas intra puternic pe piata de actiuni fiind una din minunile jocului la bursa.
In octombrie 2005, segmentul de business Salomon, inclusiv filialele legate si brandurile Salomon, Mavic, Bonfire, Arc'Teryx , a fost vandute firmei  finlandeze Amer Sports Corporation. La data de 31 ianuarie 2006, Reebok International Ltd. a fost achiziţionat de adidas, impreuna realizeaza un profit de 11 miliarde de dolari din pantofi sport, imbracaminte, echipamente si produse hradware.
Pana in ziua de azi , Adidas este cea mai cunoscuta firma din lume, pantofii sport luand denumirea brand-ului firmei lui Dassler, sub forma cuvantului "adidasi".

 Surse foto: www.complex.com, www.alcatera.au, www.worldpress.com
Sursa Video: www.220.ro



Un comentariu:

  1. Foarte interesant materialul! Am aflat multe lucruri pe care nu le stiam despre evolutia marcii Adidas.

    RăspundețiȘtergere