vineri, 13 august 2010

Fotbalul feminin, un sport care nu intereseaza pe nimeni... Pacat !

Nu le vedem prin ziare, nu le vedem pe la televizor… si totusi ele sunt practicante ale sportului rege. Ce vedeti in poze sunt jucatoarele de la CS Brazi, o echipa cu multe fete talentate. Unele dintre acestea au jucat chiar si in nationala Romaniei, altele sunt  arbitri, iar  in timpul liber nu au alta ocupatie decat sa se antreneze. Nu scriam acest articol daca nu stiam ca sunt anumite sacrificii pe care trebuie sa le faci, atunci cand faci sport de performanta.
Cu toate ca sunt fete si ar trebui sa fie mai protejate, ele isi dau toata silinta si muncesc la fel de mult ca si echipa de baieti. Multe dintre ele ar dori sa aiba spectatori la meci, sa vina lumea sa apalaude si sa le admire performanta, munca pe care aproape zilnic o depun. Sa nu uitam ca sportul pe care il practica este jucat, in primul rand, pentru suporteri.

Mai este inca o problema… aceste fete nu au un sponsor, care sa le sustina pe drumul pe care au pornit. Bine, le ajuta primaria din Brazi, cu echipament, transport si plata baremului de arbitraj, dar, din pacate, nu le poate oferi si prime de joc, pentru ca nu permite legislatia. Practic, ele joaca doar din placere, dar in aceasta situatie nu le poti impune niciun obiectiv, nu le poti cere performanta. Cu ajutorul unui sponsor, altfel ar sta lucrurile. Cu totii stim ca fara bani nu poti face nimic in ziua de azi si nu putem sa cerem performanta doar cu talent. Totul trebuie platit, dar in cazul CS Brazi, banii primariei nu sunt suficienti. Este nevoie si de cineva cu dare de mana.

Oare este indeajuns sa vedem doar barbatii practicand sportul rege? Aceste probleme ne incetinesc evolutia in sport. Imi pare rau ca abandonam oamenii care fac miscare din placere, care in loc sa mearga sa bea un suc in mall-uri sau sa se plimbe in masini straine, stau sa faca antrenamente in soare, la 30 de grade. Nu este pacat sa fi indiferent cand vezi talente irosite doar pentru faptul ca sunt femei?
Fotbalul nu este doar un sport al barbatilor, este un sport pentru toti cei care au talentul si puterea sa il practice. In concluzie, toata lumea ar trebui sa aiba sansa de a mearge mai departe, sa aiba spectatori care sa le aplaude reusitele si un sponsor care sa le tina in campionat.
De acum inainte voi acorda mai multa atentie fotbalului feminin, in speranta ca, incet-incet, lumea va vedea cu alti ochi aceasta activitate si, macar din curiozitate, o sa apalude reusitele acestor fete exceptionale.



Foto: Ionut Borcan - http://scoaladearbitri.blogspot.com/


Un comentariu: