marți, 3 august 2010

Petrolul in Romania

Putini stiu ca Romania a fost prima tara din lume care in 1857 a inceput productia de titei , revolutionand pe plan mondial urbanismul si tot Romania a avut prima rafinarie din lume la Ploiesti pe strada Buna Vestire nr.174 detinuta de fratii Mehedinteanu, urmata de  Statele Unite ale Americii in 1859, Italia 1860, Canada in 1862 si Rusia in 1863. Pe parcursul celor 150 de ani de industie petroliera in Romania s-au pus bazele unor societati petroliere de mare avengura: Steaua Romana, Romano-Americana, Vega, Astra Romana, Concordia, Creditul Minier. La recensamantul industrial din 1880 , Romania exploata prin aceste firme 15.560 de tone de titei , record in lume pe care doar Statele Unite il mai detinea . Romania tine pasul cu lumea in industrie si in 1914 cand la vremea aceea se exploatau 1.783.947 tone de titei. In 1934 tara noastra face un mare pas in istoria petrolului ajungand sa foreze la 3.300 de metrii doar la 150 de metrii distanta de o sonda din california care detinea recordul. 
Romania a fost prima tara din lume care a exportat benzina inca din anii 1900.In 1904, a luat fiinta la Campina prima scoala din lume de maistri sondori, diversificata ulterior si pe pregatirea maestrilor rafinori.In 1937, Romania detinea locul 7 in lume privind rezervele mondiale de petrol, dupa: URSS, USA, Irak, Iran, Venezuela, Indiile Olandeze, estimandu-se o rezerva de 95.000.000 tone, rezultand 5,4% din rezervele mondiale.
Bucuresti, primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant , inodor ,incolor cu flacara mare care nu lasa cenusa .
Am scris un scurt istoric al petrolului , pentru a ne gasi originile , vremuri uitate de care nimeni nu ne mai aduce aminte. In acea vreme , cand Romania cunostea mari realizari pe plan industrial si economic , cand Bucurestiul era micul Paris , eram sub un regim de monarhie constitutionala condus de dinastia de Hohenzollern. A fost singura perioada cand Romania a inregistrat mari recorduri pe plan mondial in multe domenii de activitate , perioada pe care actualii politicieni, fost comunisti, o tot ascund . 
Cu parere de rau , de atunci si pana in ziua de azi am ajuns pe locul 234 in lume pe plan industrial , loc pe care il detinem cu ajutorul firmei Dacia-Renault , si Mithal Steel Galati , loc pe care cu greu il detinem in conditiile in care economia merge descendent de la o zi la alta . Din 1990 pana in 2010 politicienii care s-au perindat pe la conducerea acestei tari au vandut toate rezervele de Petrol si gaze naturale , lasandu-ne exploatati de grupari straine precum OMV sau diferite firme de apartament in cazul gazelor naturale din Marea Neagra. 
Dar sa nu uitam macar de unde am plecat daca tot nu vom mai ajunge niciodata la acest nivel , si sa mai traim, macar in imaginatia noastra , acele vremuri cand sa fi Roman era un titlu nobil , nu eram nici hoti , nici saraci in Europa asa cum ne-au adus cei care ne conduc . 

2 comentarii:

  1. Salut. Scuza-ma ca intervin insa ar trebui sa stii ca prima rafinarie din lume a fost in Moinesti, mai exact in actualul cartier Gazarie si mai tarziu la Ploiesti...

    RăspundețiȘtergere
  2. mai documenteazate ! ai auzit de Lucacești-Bacau?

    RăspundețiȘtergere