sâmbătă, 7 august 2010

Dolarul , o istorie de 200 de ani

Inceputul povestii dolarului in America de Nord coincide cu independenta SUA ,pornind cu emiterea de moneda americana care avea la baza schimbul de bunuri si servicii economice .  Chiar inainte de razboiul de Independenta , mondea a fost adusa pe piata , deaorece se referea la cele 8 colonii si avea la baza Dolarul Spaniol. Desi multe monede au fost propuse on noua Republica  , dolarul a fost aprobat in proportie de 80% de catre Congres, ca fiind parte simbolica la data de 8 septembrie 1786. Dupa trecerea in Constitutie , noul guvern si-a indreptat atentia spre politica monetara la inceputul anului 1790 , sub conducerea lui Alexander Hamilton , secretar al trezoreriei la momentul respectiv. Congresul a actionat in baza recomandarilor lui Hamilton in actul " Monedele " din 1792 care stabilea dolarul ca unitate de baza de cont pentru Statele Unite. Cuvantul "dolar" este derivat din saxona "dealer" , o abreviere de la "Joachimdealer" , aceasta fiind o regiune din Boemia - Cehia denumite asa pentru ca acolo au fost batute in anul 1516 primele monede cu acest nume din argint . Deoarece pretul aur-argint  varia independent , s-au batut monede fie doar din aur , fie doar din argint .
La inceputul anilor 1800 , valoarea aurului creste masiv , rezultand eliminarea aurului definitiv din monede , acesta urmand sa fie retopit ulterior. In 1853 ponderile de monede de argint s-au redus , pentru a pune natiunea in mod eficient la standardul de aur. Reducerea greutatii monedei a dat notiunea de bimetalism , desi a avut efectul de a conduce moneda dolar din argint in comert mai departe si a monedei Spaniole , care au fost in continuare utilizate la scara larga pana in 1857. In 1863 apare "Legea Bancara" in timpul Razboiului Civil ca impozite si obligatiuni , face ca dolarul sa devina moneda unica si sa ramana asa pana in ziua de astazi .
 In 1878 legea lui Bland Allison a fost promulgata pentru a oferi o mai mare liberate a monedei de argint. Acest act a cerut guvernului sa cumpere 2 milioane de dolari  si 4 milioane de dolari in argint la pretul pietei in fiecare luna si sa il transforme in monede de argint de dolari . Asta a fost de fapt o subventie pentru producatorii de argint influientati politic. Datorita fluxului mare de argint de pe piata , valoarea acestuia a scazut vertiginos . Scadere care a condus la faimosul discurs al lui William Jennings Bryan " Crucea de Aur " care a inspirat multe din temele celebrei povesti "Vrajitorul din Oz" . In ciuda controverselor , statutul de argint a fost eliminat pe parcursul anilor 1873 - 1900 atunci cand un standard din aur a fost adoptat in mod oficial , standard care a supravietuit cu multe modificari pana in 1971.  In 1929 dimensionarea bancnotelor a fost standardizata , ele cantarind maxim 1 g , 66,3  mm latime , 156 mm lungime , 0.109mm grosime , iar fabricarea acesteia costa 4.2 centi pentru Biroul de gravura si pentru imprimantele care le produceau.
Microimprimarea si fire de securitate au fost introduse in 1991 . Oalta serie de dolari a fost scoasa pe piata in 1996 , care cuprinde o serie de protectii atat in cerneala cat si in sisteme de gravura a hartiei , elemente pentru siguranta la lumina ultraviolet si inscriptii reliefate pentru nevazatori .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu