luni, 9 august 2010

Sticla , un spectacol de culori fascinant

Sticla are o poveste veche de 3000 de ani , fiind descoperita de fenicieni . Acestia au  debarcat pe o plaja unde au facut focul , neavand pietre sa puna in jurul focului au folosit soda , dimineata descoperind in cenusa focului niste obiecte taioase ce straluceau in razele soarelui. Oamenii au inceput sa foloseasca sticla inca din epoca de piatra , atunci cand aveau nevoie de margini ascutite pentru armele de  vanatoare. Primi care au inceput sa utilizeze tehnologia de turnare a sticle au fost egipteni , care o prelucrau cu ajutorul unor parghii , realizand din compozitia chimica a nisipului cu soda mici margele stralucitoare folosite ca bijuteri. Mai tarziu au invatat sa faca siruri de sticla cu care decorau vasele de lut. Prin anii 300 i.de Hr fenicienii au dus acest cult al fabricarii margelelor in Asia aproape de China. In anii 100 i. de Hr. a existat o schimbare in felul in care oamenii prelucrau sticla .
 Fenicienii si-au dat seama ca sticla poate fi modelata cu aer , astfel au folosit niste tuburi prin care insuflau aer inauntrul miezului topiturii , iar prin lovirea acesteia ii dadeau diferite forme , in functie de imarginatia creatorilor. Tot fenicienii la scurt timp descopera ca sticla poate fi turnata in matrita si puteau obtine forme mult mai coplexe decat margelele sau miezurile umflate cu aer. Mai tarziu sticla avea sa devina mult mai ieftina si sa inlocuiasca canile ceramice in timpul Imperiului Roman. Mari fabricanti de sticla nu au fost numai fenicienii , s-a descoperit ca sticla a fost fabricata si in vecinatatile Imperiului Roman cum ar fi in vestul germaniei. Productia Sticle s-a prabusit in Europa in anii 400 d. Hr  si continuata de Imperiul Islamic in Asia dar si de India , tari cu care Imperiul Roman a facut comert tot acest timp. In timpul evului mediu , Venetia a fost un mare centru de productie al sticlei .
Sticla este un amestec de dioxid de siliciu si silicati ai diferitelor metale , un compus chimic amorf cu duritate si rezistenta mecanica mare  si o dilatare mica . Sticla poate fi prelucrata in topitura , modelata si imbunatatita , avand calitati de omogenizare. Fabricarea sticle colorate se face cu ajutorul oxizilor ai diferitelor metale , ei putand fi combinati pentru a da mai multa culoare sau un amestec de culori viitorului produs. Ne intalnim zi de zi  cu obiecte din sticla , acum stim cum a aparut respectand o tehnologie de 3000 de ani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu