vineri, 13 august 2010

Bateriile,in fiecare zi ne lovim de ele

Bateriile sunt unitati de stocare a energiei electrice , folosite din 1800 pana in zilele noastre. Acestea au diferite forme si marimi, fiecare dintre ele servind anumitor circuite care au nevoie de tensiune electrica.
Bateriile dezvolta energie electrica , transformand energia chimica a reactilor dintre andod si catod , reactie chimica de oxido-reducere sau redox.
Bateriile sunt facute din doua sau mai multe celule galvanice unite intre ele in serie cu ajutorul unu electrolit metalic.
Luigi Galvani era profesor la universitatea din Bologna , catedra de anatomie , acolo studiat fiziologia pasarilor si a instrumenteleor pentru auz. Din intamplare Galvani descopera pila electrica care mai tarziu avea sa ii poarte numele. Profesorul de anatomie face un experiment miraculos la vremea aceea reusind sa transforme energia chimica in energie electrica, energie cu care a reusit sa miste musculatura unei broaste disecate. Dupa acest experiment Galvani si-a dedicat cariera unei idei nemaiintalnite , sa readuca oamenii morti la viata cu ajutorul curentului electric , idee ce nu avea sa se concretizeze, dar aceasta a inspirat-o mai tarziu pe Mary Shelly sa scrie celebra poveste a lui Frankenstein in 1818.
 Mai tarziu Alessandro Volta , preia ideia lui Luigi Galvani si inventeaza prima celula fotovoltaica din lume. Volta a fost atras de stiinta inca de la varsta de 14 ani , in 1769 publica prima sa lucrare despre electricitate "De vi attractiva ignis electrici" , care il ajuta sa obtina postul de profesor la Universitatea din Como unde a activat intre anii 1774 - 1779. In 1779 ajunge profesor la universitatea din Pavia , unde face numeroase experimente si inovatii revolutionare , care ii aduc importante distinctii , printre care medalia Coopley 1791.
In 1800 acesta descopera prima baterie electrica unind mai multe celule fotovoltaice in serie.
O baterie este un dispozitiv care transformă energia chimica direct în energie electrica,Se compune dintr-un număr de celule voltaice.Fiecare celula este impartita in doua jumatati legate intre ele cu ajutorul unui electrolit conductor care contine anioni si cationi. O jumatate din celule contine electrolitul (substanta reactiva) la care anioni(electroni incarcati negativ) migreaza spre anod iar cealata jumatate contine electrodul unde cationii migreaza spre catod. Intre timp au loc reactiile redox , de reducere la catod si oxidare la anod , iar frecarea anionilor pe electrod , in deplasarea lor spre anod, duce la aparitia curentului electric.Multe celule utilizeaza  a două jumătate de celule cu electroliţi diferiti. In acest caz, fiecare jumătate de celulă este închisă într-un container, despartite cu  un separator, care este poros pentru a preveni amestecarea ionilor.
In functie de materialele folosite atat ca electrolit dar si ca electrod se determina timpul de reactie si totodata durata de viata a bateriei.
Daca vreti sa faceti o poza , sau sa porniti masina , sau aveti un ceas electronic nu uitati sa cumparati o baterie , acum stim cum functioneaza.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu