duminică, 8 august 2010

Planul Marshall si cum a profitat SUA in urma acestui plan.

Dupa incheierea celui de-al II - lea Razboi Mondial , Europa avea sa numere aproape 60 de milioane de morti , pagube materiale enorm de mari , o criza accentuata cu efecte de saracie sporita si ocuparea ei de catre Rusia devenind Uniunea Sovietelor Socialiste Ruse (URSS). In acest context SUA avea sa isi faca probleme din pricina puterii de la Moscova , pe plan economic , industrial , miltar , care devenise de necontroloat sub vastul teritoriu , detinand aproximativ 50% din continentul european.  Astfel pe 6 august 1947 , George Marshall absolvent al facultatii Harvard si deja o personalitate in lume pentru "Memorial Church" , a venit cu un discurs de relansare economica , discurs care continea foarte putine date si cifre , dar punea accentul pe reluarea comertului intre statele Europene si SUA. Liderul Rus , la vremea aceea Stalin , a refuzat ca URSS sa fie in vreun fel ajutata de SUA sustinand ca ar putea reprezenta un pericol economic , dar si social- politic , acesta venind cu masuri drastice pentru tarile ocupate si forteaza instaurarea partidelor comuniste cu centrul la Moscova in toate tarile ocupate (estul Germaniei , Italia , Franta , Albania , Cehia , Polonia , Romania , Lituania , Letonia , Finlanda ..etc.) .
Polonia este prima tara care refuza planul , fiind recompensata de Stalin cu reconstructie in valoare de 5 milioane de dolari , data ca exemplu in frontul comunist.
 La 1 iunie 1947 , primele tari care primesc ajutorul sunt Grecia si Turcia si se infiinteaza ERP (European Rebuilding Program) din care faceau parte toate tarile care aderau la planul Marshall. Planul avea ca scop relansarea economica prin organizatii bancare sustinute de SUA sub numele de ODCE (Central Organization of Develping Europe), relansarea industriala dar si o stabilitate militara foarte necesara pentru a impiedica Rusia sa devina cea mai puternica tara de pe Glob. Planul a adus un mare beneficiu Statelor Unite deoarece , materiale de constructii , credite rambursabile etc. , au fost luate sub forma de imprumut din America devenind in acea vreme cel mai solicitat stat din lume. Planul era programat sa se incheie in 1953 , dar el a luat sfarsit in 1951 din cauza razboiului pe care americanii il duceau cu Coreea de Nord , razboi ce devenise enorm de costisitor.  Din 1948 pana in 1952 , Europa cunoaste cea mai mare crestere economica din istorie si crestere industriala de aproximativ 35%. Acest plan a jucat un rol important in unificarea Europei , a mentinut stabilitatea teritoriala si a sufocat URSS-ul de-a lungul timpului , pana la caderea zidului Berlinului. Cele mai multe state din ERP erau constiente de faptul ca banii vor trebui rambursati catre SUA , dar programul a fost foarte masiv si rapid , incat nimeni nu stie cati bani au fost folositi in timpul planului , astfel s-a ajuns ca America sa propuna rambursarea doar a unui singur miliard de dolari . Astfel SUA a beneficiat de o piata de desfacere cu mari nevoi de resurse si aduce ,pentru multe decenii ,America ca fiind cea mai puternica tara pe plan economic , industrial si militar. Daca puterea economica a unei tari presupune decaderea altor tari , ne face sa ne intrebam  daca  criza din 2010 este tot o relansare economica a SUA dupa ce au pierdut primul loc in favoarea statului chinez.  Oricum ar fi planul Marshall a fost benefic Europei , a cuprins toate domeniile , cu sau fara prosperitatea altor state , care au tras beneficiile actului de caritate , acest plan avea sa devina mai tarziu una din principalele motive de obtinere a libertatii statelor comuniste , fapt ce ne face sa credem ca si-a atins scopul .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu